'Knoopjes naar inwoners in de knel'

'Knoopjes naar inwoners in de knel' Dronten - 26 juni 2024.  Armoede zit vaak in meer dan de boodschappen niet kunnen betalen. ‘Als je werk hebt, hoeft dat niet te betekenen dat je de hele maand rond kunt komen,’ zegt Jelte Ferweda, voorzitter van Burgers in de Knel. ‘Met ‘‘Burgers in de knel’’ proberen we knoopjes te leggen naar inwoners die in de knel zitten.’

Die inwoners komen niet vanzelf bij Burgers in de Knel terecht. ‘Dankzij ons sterke netwerk en onze eigen “antennes” vinden wij ze vaak zelf,’ legt Janny van den Bos uit. Ze is coördinator bij inloophuis De Kans in Biddinghuizen.

Het besef dat er altijd inwoners zijn die in de knel zitten, is groot. ‘We richten ons niet alleen op inwoners die onder de armoedegrens leven. Burgers in de Knel richt zich ook op inwoners die teveel inkomen hebben voor armoederegelingen, maar te weinig om de maand door te komen. ‘Wij zorgen dan voor een zachte landing met bijvoorbeeld de boodschappenkaart. Met deze giftcard van een supermarkt kunnen mensen een paar maanden gratis boodschappen doen. Totdat ze het zelf weer redden,’ zegt Jelte.

Antenne

Janny zorgt in Biddinghuizen voor de verspreiding van de boodschappenkaarten. Ook coacht ze inwoners bij hoe zij beter rond kunnen komen. ‘Niemand is gebaat bij medelijden. Wat wel helpt is iemand als mens behandelen en ze een zetje in de goede richting geven. Als je dan ziet dat iemand daarna zelf weer verder kan, is dat het mooiste wat er is,’ zegt Janny.

In inloophuis De Kans in Biddinghuizen kunnen ouderen en mensen die wat minder te besteden hebben, gratis komen eten. ‘Ook hebben we hier kleine werkplekken voor mensen die aan de kant staan van de arbeidsmarkt,’ legt ze uit. In de kledinghoek kunnen mensen met en zonder inkomen voor een klein bedrag tweedehands kleding kopen.

Belangeloos en anoniem

‘Voor mij is de kledinghoek een kans om een gesprek aan te knopen met inwoners, mijn antenne uit te steken en verborgen armoede op te sporen. Als ik een vermoeden heb, merkt die persoon snel genoeg dat ik wil helpen. Dat werkt heel fijn en anoniem.’

Vooral dat anonieme is belangrijk. ‘Als je in de knel zit, is er vaak een schaamtegevoel aan verbonden. Niemand hangt de vuile was graag buiten,’ legt Jelte uit. ‘Onze hulp is belangeloos en we respecteren anonimiteit. We verwachten er niets voor terug, maar hopen vooral dat iemand met èèn van onze zetjes snel weer zelfstandig verder kan.’

Concrete projecten

‘Die knoopjes die we leggen met onze 37 netwerkpartners leveren hele concrete projecten op voor inwoners-jong en oud- die het moeilijk hebben,’ legt Jelte uit. Een mooi voorbeeld van zo’n concreet project is het Fietsenplan. Burgers in de Knel werkt hierin samen met het diaconaal platform, de gemeente en fietswinkels in de dorpen die de fietsen belangeloos repareren. Weesfietsen krijgen hiermee een nieuwe bestemming; ze komen terecht bij inwoners-jong en oud- die zelf geen fiets kunnen betalen. ‘Niet met een gouden fietsbel hoor, benadrukt Jelte. We zorgen vooral voor een goede en veilige fiets waar iemand mee vooruit kan.’

In september start het project ‘Knipbeurt’. Ouders en kinderen uit gezinnen die moeilijk rondkomen, kunnen dan een gratis knipbeurt krijgen. Zomaar een greep, maar er zijn nog veel meer projecten, sommigen wat groter, zoals ‘Kansrijke Start Dronten. ‘Hiermee bieden we baby’s en hun ouders vanaf de geboorte tot 12 jaar een beter begin in de vorm van begeleiding, maar ook met spulletjes zoals een wieg, luiers en voeding.’

Feestje vieren

Het nieuwste project is voor kinderen tussen 12-18 jaar. ‘Die willen ook wel eens een feestje vieren, maar daar is niet altijd geld voor. Zij kunnen dan een beroep doen op een budget waarmee ze een filmavond kunnen organiseren met vrienden. Dit budget kunnen ze bijvoorbeeld besteden aan een tijdelijk Netflix abonnement en lekkere snacks.

Al die mooie projecten krijgen we van de grond dankzij giften, maar ook maatschappelijke fondsen zoals die van Windplan Groen,’ vertelt Jelte.

Sterk netwerk

Inwoners in de knel zetten zelf niet snel de eerste stap. Maar het netwerk is sterk. ‘Dankzij prachtige samenwerkingen met bijvoorbeeld de diaconieën, de moslimgemeenschap en de praktijkondersteuners huisarts, komen de signalen onze kant vanzelf op. We stappen dan zelf op die inwoners af. Nog mooier is het als mensen zelf die eerste stap durven zetten, ook al is het maar een kleintje,’ roept Janny op.

Op de website van Burgers in de Knel kunnen inwoners terecht voor hulp en een overzicht van alle projecten.

Wie geldzorgen heeft of iemand met geldzorgen kent kan de de eerste stap zetten door er over te praten. Meer informatie staat op de site van de gemeente.
www.dronten.nl/home/zet-de-eerste-stap

FlevoPost 26-06-2024

<< Terug naar overzicht
© 2024 Burgers in de Knel Dronten

Realisatie: Sybit - Software op Maat