WachtVerzachter zet met succes ervaringsdeskundigen in bij verbeteren mentale gezondheid

WachtVerzachter zet met succes ervaringsdeskundigen in bij verbeteren mentale gezondheid Dronten - 1 juni 2024.  Van 3 tot met 8 juni is het de Week van de mentale gezondheid. In de gemeente Dronten is het initiatief de WachtVerzachter ontstaan, waarbij het verbeteren van mentale gezondheid centraal staat.

Het project is speciaal bedoeld voor mensen die in afwachting zijn van psychische hulp en daarbij in de meeste gevallen te maken krijgen met lange wachtlijsten.

Vertegenwoordigers van de WachtVerzachter waren vorige week met een Bakkie Aandacht te vinden op de markt. Wethouder Peter Duvekot bezocht de kleurrijk uitgedoste foodtruck en ging in gesprek met een aantal ervaringsdeskundigen. Hij kreeg daarbij een grote zandloper uitgereikt, als symbool voor de huidige wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg. Duvekot: ‘De gemeente Dronten ondersteunt de WachtVerzachter van harte. De manier waarop hierbij ervaringsdeskundigen worden ingezet werkt. Dat is een grote pluim waard voor de manier waarop zij zich inzetten voor een ander.’

Bij de WachtVerzachter kun je al werken aan je herstel tijdens het wachten. Een belangrijke rol is hierbij weggelegd voor een ervaringsdeskundige die wordt gekoppeld aan de deelnemer. Daarnaast is er de mogelijkheid om deel te nemen aan een afwisselend activiteitenprogramma. Deze aanpak blijkt zo aan te slaan dat de WachtVerzachter vanuit de bakermat Dronten inmiddels ook is overgewaaid naar andere gemeentes, zoals Kampen, Lelystad, Utrecht en Eindhoven.

Charlotte (27) maakte gebruik van WachtVerzachter. Als alleenstaande moeder met een baby kreeg ze het gevoel dat het water haar naar de lippen steeg. Ze kwam al uit een gebroken gezin, waarbij ze op weinig begrip voor de ongewenste zwangerschap kon rekenen. Een baan aanhouden bleek moeilijk, ze kreeg schulden en moest haar huis uit. Door allerlei omstandigheden zakte ze steeds dieper weg, ook mentaal. ‘Ik durfde niet meer onder de mensen te komen. Ik was echt bang om alles kwijt te raken, ook mijn kind. ’s Nachts lag ik alleen te huilen in mijn bed. Ik schaamde mij ook voor mijn situatie.’ Charlotte zette de stap naar de huisarts, die haar vervolgens naar een psycholoog verwees. Maar vanwege de wachttijd is dit contact nooit tot stand gekomen. In een traject om weer aan het werk te gaan wees iemand van de gemeente Dronten haar op de WachtVerzachter. ‘Ik ben zo blij dat ik die stap heb gezet en de angst heb overwonnen. De WachtVerzachter heeft mij gekoppeld aan Linda.’ Linda (37) is ervaringsdeskundige, tien jaar ouder dan Charlotte en ook alleenstaande moeder met een jong kind in dezelfde leeftijd. ‘We hadden gelijk een klik en het is voor mij zo belangrijk om met iemand te kunnen delen wat me allemaal bezighoudt. Soms vraag ik haar ook om advies, hoe ik iets moet aanpakken, dat is zo fijn.’ 
Linda herkent veel in de situatie van Charlotte. ‘Ik ging door een heel diep dal, met best wel zware onderliggende problematiek. Gelukkig kreeg ik wel snel goede hulp via de GGZ, waardoor ik mijn leven uiteindelijk weer op de rails kreeg. Naar aanleiding van een artikel in de krant meldde ik mij aan als ervaringsdeskundige. Wat ik erg fijn vind bij de opzet van de WachtVerzachter is dat je vanuit gelijkwaardigheid te werk gaat. Er is geen hiërarchie, je krijgt ook begeleiding vooraf, waardoor je meer inzicht krijgt in de rol die je gaat vervullen. En het levert mij ook zeker wat op, ik ben net als Charlotte ook een binnenvetter, en leer op deze manier meer te praten en me nog beter open te stellen voor een ander. Ik leer daarbij ook van Charlotte.’ Ontspanning staat centraal in de ontmoetingen die Linda en Charlotte bijna wekelijks hebben. Samen met hun kinderen naar de kinderboerderij of het Kabouterbos. ‘Ik ben nu zo ver dat het mij wel leuk lijkt om ook aan de andere activiteiten van de WachtVerzachter mee te doen en samen met anderen iets te doen,’ zegt Charlotte.
‘Wie had dat gedacht een jaar geleden,’ vervolgt ze. ‘Het gaat weer goed met me en ik heb weer een baan. Ik kan alleen maar zeggen, hoe moeilijk het je ook hebt, vraag hulp. Schaam je niet voor je hulpvraag. Ik ben zo blij dat ik dat heb gedaan. Ik ben nu weer een blije mama. Met dank aan Linda en de WachtVerzachter. Dat was net het duwtje op het juiste moment dat ik het nodig had.’

Informatie - Meer informatie over WachtVerzachter is hier te vinden.
Wie zich als ervaringsdeskundige wil inzetten voor anderen kan mailen naar  info@wachtverzachter.nu, bellen met 088-7878857 of een Whatsapp sturen naar 06-38957183.

<< Terug naar overzicht
© 2024 Burgers in de Knel Dronten

Realisatie: Sybit - Software op Maat